Nieuws

Datum: dinsdag 26 juni 2012

Oplevering woning na 1 oktober 2012: 19% btw

De btw-verhoging van 19% naar 21% moet in oktober van dit jaar ingaan. Prestaties die uw onderneming verricht op of na 1 oktober 2012 zijn dan belast met 21% btw.

Levering van roerende zaken

Voor het opleveren van roerende zaken is vanwege het maatschappelijk belang een regeling opgenomen. Bij levering van roerende zaken op of na 1 oktober is het toegestaan de termijnen tot deze datum met 19% te factureren.

Verbouwingsdiensten

Hierbij maakt het niet uit of uw onderneming alle termijnfacturen met 19% voor 1 oktober heeft ontvangen. Deze overgangsregeling geldt niet voor verbouwingsdiensten die op of na 1 oktober 2012 worden afgerond. Dit betekende dat de volledige verbouwingsdienst belast is met 21% btw indien deze op of na 1 oktober 2012 wordt afgerond.

Overgangsregeling

De overgangsregeling ziet slechts op verbouwingsdiensten waarbij sprake is van een verandering van de inrichting, de aard of de omvang van het onroerend goed. Voor het verrichten van onderhouds- en herstelwerkzaamheden geldt deze overgangsregeling dus niet. Hierbij kunt u denken aan werkzaamheden die uitsluitend gericht zijn op de instandhouding van het gebouw, zoals het verven van kozijnen of het vernieuwen van dakbedekking.

Onderhoudswerkzaamheden

Als uw onderneming naast de verbouwingswerkzaamheden ook werkzaamheden verricht die van belang zijn voor de instandhouding van de zaak kunt u wel de overgangsregeling op de gehele verbouwing toepassen. Dan geldt voor de onderhoudswerkzaamheden dus ook een btw-tarief van 19% tot 1 oktober 2012.

Soms toch nog 19% bij oplevering nieuwbouwwoning

Voor huizenkopers die voor 27 april 2012 opdracht tot het bouwen van een huis hebben verstrekt en die hun woning pas na 1 oktober 2012 opgeleverd krijgen, geldt voor die oplevering alsnog het huidige btw-tarief van 19%. Op het moment van het verstrekken van de opdracht wisten zij immers niet dat de btw-verhoging op komst was.

Gedupeerd

Bij het verkrijgen van de financiering hebben zij daarmee ook geen rekening kunnen houden. Omdat het vaak om een behoorlijk bedrag gaat, zouden deze kopers dus aanzienlijk gedupeerd worden. De staatssecretaris van Financiën laat weten dat het 19%-tarief voor nieuwbouwwoningen van toepassing blijft op alle termijnen tot 1 oktober 2013.

Bron: FA Rendement

 

 

 

Naar overzicht

Meer weten?

Johan Evers

0546-660760
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Oplevering woning na 1 oktober 2012: 19% btw

(1763x gelezen) | btw,factureren,regeling,oplevering woning