Nieuws

Datum: maandag 4 juni 2012

Kleine mkb-bedrijven in problemen door openstaande rekeningen

Betalen zakelijke afnemers de facturen van hun leveranciers in het MKB op tijd? Vaak níet, zo blijkt uit onderzoek van Panteia/EIM: van de bedrijven met zakelijke afnemers heeft 60% te maken met te laat betaalde rekeningen.

Betalingsachterstanden

Eén op de vijf mkb-bedrijven met zakelijke klanten (B2B-bedrijven) meldt problemen die het gevolg zijn van niet of te laat betaalde rekeningen. Het gaat om eigen betalingsachterstanden en rood staan bij de bank, en in wat mindere mate om incassoprocedures en leveringsstops.

Liquiditeitsproblemen

Te late betaling van rekeningen bezorgt één op de vijf leveranciers in het mkb liquiditeitsproblemen: zij lopen zelf betalingsachterstanden op en staan rood bij de bank. Bij bijna 20% van de kleinste bedrijven die leveren aan zakelijke klanten (zzp'ers en bedrijven met hooguit drie werknemers) komen ondernemers er ook privé door in de problemen. Het gaat dan bijvoorbeeld ten koste van noodzakelijke uitgaven.

Rekeningen te laat betaald

Vier op de vijf mkb-bedrijven levert ten minste voor een deel aan zakelijke klanten. Deze B2B-bedrijven halen hier gemiddeld tweederde van hun omzet. Ruim 60% van deze bedrijven, 44% van alle mkb-bedrijven, heeft het afgelopen jaar te maken gehad met niet of te laat betaalde rekeningen. Die komen in 45% van de gevallen van kleine bedrijven, bij 26% van grote bedrijven, bij 6% van overheids- en bij 5% van andere instellingen.

Overheid betaalt te laat

Nog lang niet alle overheidsinstanties voldoen aan de verplichting om facturen binnen 30 dagen te betalen. Twee derde van de B2B-bedrijven in het mkb levert (ook) aan overheid en semi-overheid, en 38% van hen krijgt zijn rekeningen doorgaans niet binnen 30 dagen betaald. Acties ter verbetering van het betalingsgedrag zijn gewenst, ook omdat olievlekwerking dreigt: te laat betalen als reactie op te laat betaald worden. Kleine bedrijven zijn de eerste slachtoffers.

Bron: Financieel Management

Naar overzicht

Anderen bekeken

Verwante artikelen

Meer weten?

Johan Evers

0546-660760
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Kleine mkb-bedrijven in problemen door openstaande rekeningen

(1922x gelezen) | facturen,te laat betalen,betalingsachterstand,debiteurenbeheer