Nieuws

Datum: dinsdag 15 mei 2012

Subsidie schone bestelauto’s en taxi’s

Staatssecretaris Atsma komt met een subsidieregeling voor schone bestelauto's en taxi's om de luchtvervuiling in de steden te verminderen. Met de regeling verwacht Atsma de doorbraak van elektrisch rijden onder taxi-, koeriers- en distributiebedrijven te bevorderen.

Wagenpark

Voor de subsidieregeling is € 25 miljoen beschikbaar uit het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). Atsma (Milieu) wil dit bedrag doelgericht inzetten voor ondernemers die over hun wagenpark geen BPM (aanschafbelasting) hoeven te betalen.

Beroepsrijders

Zij zijn daardoor niet gevoelig voor de bestaande fiscale verschillen tussen meer en minder schone voertuigen, zoals de BPM-korting voor Euro-6 dieselauto's en de BPM-vrijstelling voor auto's met een lage CO2-uitstoot. Juist deze beroepsrijders, die veel kilometers maken in de binnensteden, kunnen straks een subsidie krijgen wanneer ze kiezen voor de schoonst mogelijke opties.

Subsidie

De subsidie komt beschikbaar voor alle bestelauto's en taxi's die schoner zijn dan de zogenaamde Euro5-norm voor diesel. Concreet gaat het dan om auto's met dieselmotoren die al aan de Euro-6 voldoen, om motoren die aardgas of lpg verstoken, om plug-in hybrides met een uitstoot van minder dan 50 gram C02 per kilometer, of volledig elektrisch aangedreven voertuigen.

Net het zetje geven

Atsma: 'Dat zijn taxi's en bestelauto's die door hun lage brandstof- en exploitatiekosten al interessant zijn voor zakelijk gebruik, maar waarvan de hoge aanschafkosten ondernemers nog afschrikken. Een aankoopsubsidie kan dan net het zetje geven dat nodig is om de traditionele, minder schone en zuinige opties los te laten.'

Grote steden

De verwachting is dat de subsidiemaatregel vooral de grote steden zal bereiken, omdat vier grote stadsgemeenten een eigen subsidie zullen toevoegen aan de rijksregeling. Bovendien zijn elektrische en aardgasauto's door hun actieradius vooral geschikt in omgevingen waar relatief veel korte ritten worden gemaakt en waar voldoende laadpalen en aardgaspompstations aanwezig zijn.

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Subsidie schone bestelauto’s en taxi’s

(2664x gelezen) | bestelauto,subsidieregelingen,luchtvervuiling,subsidieregeling