Nieuws

Datum: dinsdag 29 mei 2012

In dienst nemen AOW'er wordt aantrekkelijker

Het wordt aantrekkelijker voor werkgevers om een AOW'er in dienst te nemen. Bedrijven hoeven AOW'ers straks nog maar zes weken het loon door te betalen bij ziekte, in plaats van twee jaar.

Wetsvoorstel minister Kamp

Dat staat in een wetsvoorstel dat minister Henk Kamp van Sociale Zaken voor advies naar de Raad van State heeft gestuurd. Zijn departement heeft dat dinsdag bekendgemaakt. De maatregelen moeten per 1 juli volgend jaar ingaan.

Belemmering

Voor werkgevers is de langdurige loondoorbetaling bij ziekte nu nog een forse belemmering om gepensioneerden in dienst te houden of te nemen. Ook de huidige verplichting dat slechts drie keer achter elkaar een tijdelijk contract mag worden aangeboden, is een hinderpaal bij het aannemen van AOW'ers.

Doorwerken

Kamp maakt het ook voor de AOW'ers zelf interessanter om te blijven doorwerken. Zo krijgen ze recht op het wettelijk minimumloon. Op dit moment hebben ze dat recht nog niet.

Verdringing

Ouderenorganisatie ANBO is niet blij met het wetsvoorstel en vreest dat 55-plussers op de arbeidsmarkt worden verdrongen door goedkopere 65-plussers, zo schrijft de Volkskrant dinsdag.

Automatisch

In het wetsvoorstel staat verder dat het dienstverband automatisch eindigt bij het bereiken van de AOW-leeftijd, tenzij daar andere afspraken over gemaakt zijn tussen werkgever en werknemer.

Helderheid

Volgens Kamp is het goed dat de wet daarover helderheid biedt. Deze bepaling geldt alleen voor de marktsector, omdat er voor overheidspersoneel al regels bestaan over het automatisch beëindigen van het dienstverband.

Bron: Nu.nl /Volkskrant

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - In dienst nemen AOW'er wordt aantrekkelijker

(34579x gelezen) | aow'er,in dienst nemen,loon,wetsvoorstel,dienstverband