Nieuws

Datum: woensdag 2 mei 2012

Bedrijfsoverdracht binnen de familie? Gebruik de BOF

Ondernemers maken nu nog onvoldoende gebruik van de bedrijfsopvolgingsfaciliteiten (BOF), meent partner Henry Fraterman van de Jong & Laan. "Doodzonde, want met de BOF kan een ondernemer heel wat geld besparen."

Vrijstelling

Erfgenamen die het bedrijf voortzetten, krijgen een vrijstelling van 100% voor de schenk- en erfbelasting van het ondernemingsvermogen tot maximaal € 1.006.000. Voor alles daarboven geldt een vrijstelling van 83%. Over de resterende 17% moet wel schenk- en erfbelasting worden betaald, maar daarvoor is uitstel van betaling mogelijk. Hierbij moet wel worden aangetekend dat de vrijstelling voorwaardelijk is. Als u de onderneming overneemt, moet u die minimaal vijf jaar voortzetten, voordat de vrijstelling definitief is. Verkoopt of staakt u tussentijds de onderneming, dan moet u alsnog afrekenen met de fiscus.

Materiële onderneming

Een belangrijke voorwaarde van de BOF is dat de vrijstelling alleen geldt voor een zogeheten materiële onderneming. Dit is een bedrijf waar echte bedrijfsactiviteiten plaatsvinden. Bij bijvoorbeeld een vennootschap met alleen beleggingsvermogen of een verhuurd pand, is de BOF niet van toepassing.

Raadpleeg specialist

Dat ondernemers het fiscale voordeel van de BOF mislopen, heeft volgens Fraterman onder meer met onbekendheid van de regeling te maken. "Daarnaast is het een gecompliceerde regeling. Wil je alle faciliteiten van deze regeling optimaal benutten, dan is het verstandig om een specialist te raadplegen. Hij kan uitzoeken of u in aanmerking komt voor de BOF. Door een check van enkele documenten zoals een combinatie van de recentste jaarrekeningen en aangiften, het organigram van de vennootschappen en testamenten en huwelijkse voorwaarden, is dat vrij snel duidelijk. Het verschil tussen wel of niets doen, kan een belastingbesparing opleveren van wel 40%."

Forse bedragen

Het grote voordeel van de BOF is dat het ondernemingsvermogen niet wordt aangetast. Fraterman: "Erfgenamen die geen gebruikmaken van de BOF, moeten bij het overlijden van de ondernemer eventueel het ondernemingsvermogen aanspreken om de verschuldigde erfbelasting te kunnen betalen. In sommige gevallen kan dit om zodanig forse bedragen gaan dat bedrijven hierdoor in moeilijkheden komen. Het komt dan ook regelmatig voor dat ondernemers aan de bel trekken bij calamiteiten. Op zo'n moment ben je eigenlijk al te laat. Voor de BOF geldt: begin op tijd, zodat u en uw opvolgers optimaal van de regeling gebruik kunnen maken."

 


 

Naar overzicht

Anderen bekeken

Meer weten?

Henry Fraterman

0548-537470
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Bedrijfsoverdracht binnen de familie? Gebruik de BOF

(4713x gelezen) | bedrijfsoverdracht,BOF,bedrijfsopvolgingsfaciliteit,Henry Fraterman