Zakendoen in Duitsland

Nederlandse ondernemers die in Duitsland zaken willen doen, moeten zich fiscaal en juridisch goed laten adviseren.  De Jong & Laan kent  specialisten internationaal belastingrecht en belastingadviseurs met als specialisme Duitsland.

Duits avontuur

Gevoelsmatig hebben veel ondernemers het idee dat zakendoen in Duitsland hetzelfde is als in Nederland, omdat beide landen aan elkaar grenzen. Dat is absoluut niet het geval. Onze oosterburen hebben een andere bedrijfscultuur met nog sterk hiërarchische en formele verhoudingen.

Holdingstructuur minder bekend

Ook arbeidsrechtelijk en fiscaal verschilt Duitsland sterk van ons land. Zo kennen veel Nederlandse ondernemingen een holdingstructuur, maar die is in Duitsland veel minder bekend. Stel dat een Nederlandse ondernemer een filiaal in Duitsland opent, dan komt hij voor tal van vragen te staan.

  • Welke rechtsvorm is voor mijn onderneming het meest geschikt?
  • Wat dient er in de statuten te worden vastgelegd?
  • Welke rol heeft de directeur
  • Hoe zit het met de arbeidscontracten?

Zonder goede kennis van de Duitse wetgeving zijn basisvragen niet te beantwoorden. Door jarenlange ervaring weten de adviseurs van de Jong & Laan ondertussen heel goed waar de valkuilen en de pijnpunten zitten en maken ze gebruik van hun netwerk aan Duitse juristen, notarissen, en fiscalisten. Dat scheelt achteraf veel ellende.

Economisch delict

Duitsland is op bouwgebied enigszins protectionistisch. Vooraf zal een Nederlandse bouwonderneming de nodige aanmeldingen en vergunningen moeten regelen.  Als een Nederlands bouwbedrijf aan de slag wil en vergeet het personeel correct aan te melden, pleegt het bedrijf een economisch delict.  Met bijbehorende kosten die zo oplopen naar € 20.000."

Kansen door samenwerking & kennisdeling

Steeds meer klanten van de Jong & Laan hebben ambities over de grens, in Duitsland, met name in de sectoren automotive, bouw, handel en transport. Om daar nog beter op in te kunnen spelen, werkt de Jong & Laan per 1 januari 2016 samen met het Duitse accountantskantoor VVP (Volbers Vehmeyer Partner). Het unieke van VVP is de brede dienstverlening die zij in huis hebben. Voor ondernemers uit Nederland is dat echt een plus. Vaak moeten zij de antwoorden op hun vragen bij meerdere Duitse kantoren zoeken. Dat is nu niet meer nodig. 

Deel op:

De Jong en Laan - Zakendoen in Duitsland

(6952x gelezen) | zakendoen Duitsland,orders,valkuilen,Barry Wachtmeester