Vermogen veilig stellen

Behaalt uw onderneming goede resultaten en betaalt zich dat uit? En heeft u de winsten over de afgelopen jaren zoveel mogelijk in de zaak gehouden? Dan is uw bedrijf waarschijnlijk behoorlijk solvabel en kunt u geleidelijk eigen vermogen uit de zaak halen en veilig stellen.

Vermogen veilig stellen

Bij het veilig stellen van uw vermogen, is een aantal zaken belangrijk:

  • Het begint met het kiezen van een goede rechtsvorm. Welke is voor uw bedrijf het beste? Heeft u veel eigen vermogen in uw bedrijf zitten, dan is het verstandig dit in een aparte bv onder te brengen of naar privé te halen. Op die manier loopt u minder risico als er toch iets met uw bedrijf gebeurt.
  • Let er bij het opstellen van contracten goed op welke bv als rechtspersoon aansprakelijk is. Hiermee voorkomt u dat u als ondernemer eventueel ook privé aansprakelijk bent.
  • Haalt u het vermogen uit de zaak, dan is het belangrijk om met uw partner goede afspraken te maken over de verdeling ervan. Dit kunt u via een verrekenbeding laten vastleggen in uw huwelijkse voorwaarden.

Dividend

Er zijn verschillende manieren om vermogen uit de zaak te halen. Een veelgebruikte is via dividend. U maakt dan goede en heldere afspraken om jaarlijks een bepaald percentage van de winst als dividend uit te laten keren ten laste van de vrije liquiditeitsruimte.

Pensioen

Is het zover en heeft u het eigen vermogen naar privé gehaald, dan kunt u een deel van het kapitaal gebruiken voor uw pensioen. Veel ondernemers zien hun eigen bedrijf als het spaarpotje voor later. En dat is goed, maar het is ook verstandig extern pensioen op te bouwen, want:

  • Het kapitaal zit in de zaak en niet in een pensioenpolis.
  • Als u uw bedrijf op het moment van uw pensionering verkoopt, is het maar de vraag of u de waarde ervoor krijgt die u voor ogen heeft.
  • Uw bedrijf kan failliet gaan.

 

Verwante artikelen

Meer weten?

Henry Fraterman

0548-537470
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Vermogen veilig stellen

(9472x gelezen) | pensioen,divident,vermogensplanning,dividend