Pensioen

Hebt u uw pensioen al geregeld? Het is prettig dat u als ondernemer zelf het moment van met pensioen gaan bepaalt, maar u moet ook zelf voor uw oudedagsvoorziening zorgen. Begin daarom op tijd met uw pensioenopbouw.

Verschillende mogelijkheden

Als u iets wilt regelen voor uw pensioen, zijn er verschillende mogelijkheden:

  • Externe pensioenopbouw: speelt u het liefst op safe? Dan kunt u het beste voor een externe pensioenopbouw kiezen via een lijfrente- of pensioenverzekering. Een lijfrente behoort bij een bank behoort ook tot de mogelijkheden. U loopt geen risico en weet precies wat u aan pensioenkapitaal opbouwt.
  • Pensioen in eigen beheer: u kunt uw pensioen ook in eigen beheer opbouwen. Dan hebt u alles in eigen hand, maar loopt u ook meer risico. Pensioen in eigen beheer kent namelijk haar eigen spelregels. Laat u dus goed adviseren over de gevolgen. Zo kan het zijn dat uw bedrijf bij verkoop minder waard is dan u had gehoopt. En welke gevolgen heeft het voor uw pensioen als het met  met uw bedrijf minder goed gaat?
  • Een combinatie van eigen beheer en verzekeren: u zou er ook voor kunnen kiezen een (basis)deel van uw pensioen te verzekeren bij een pensioenverzekeraar en voor het overige uw pensioen in eigen beheer op te bouwen. Mocht het onverhoopt misgaan met uw bedrijf, dan is in elk geval een (basis)deel van uw pensioen veiliggesteld.
  • Pensioen voor de zelfstandige: als zelfstandige bouwt u geen pensioen op zoals een werknemer. Toch kunt ook u een oudedagsvoorziening vormen. Dat kan binnen uw eigen onderneming met behulp van de fiscale oudedagsvoorziening (for). U heeft de middelen dan wel in eigen hand, maar net als bij pensioen in eigen beheer loopt u meer risico.
  • Lijfrente opbouwen als zelfstandige: als zelfstandige kunt u er ook voor kiezen om bij een bank of verzekeraar een lijfrente op te bouwen. Dete betalen premie in een kalenderjaar kunt dan in aftrek brengen in uw belastingaangifte.

Actuele ontwikkelingen

De pensioenadviseurs van de Jong & Laan weten alles over pensioen. Ze zijn zeer goed op de hoogte van alle pensioenmogelijkheden en actuele ontwikkelingen. De komende tijd zal er nog veel veranderen op het gebied van pensioenen; denk aan de verhoging van de pensioenleeftijd en de aow, die zeker gevolgen hebben voor uw pensioen. Ook is de politiek druk met het wijzigen van de regelgeving omtrent het pensioen in eigen beheer. Laat u daarom goed adviseren over wat in uw situatie de beste keuze is.

Pensioen up-to-date houden

Hebt u voor een bepaalde oudedagsvoorziening gekozen, dan raden wij u aan uw pensioenregeling om de zoveel tijd met een adviseur te bekijken.

  • Vaak wordt gezegd: 'Mijn bedrijf is mijn pensioen'. Dat kan als het bedrijf op pensioendatum een waarde heeft om het pensioen mee te financieren. Maar wat als dat anders is?
  • Daarnaast is het belangrijk dat u iets regelt voor uw nabestaanden voor het geval u onverhoopt mocht overlijden.
  • Het is heel goed mogelijk dat uw zakelijke en privéomstandigheden veranderen, waardoor ook uw pensioen aangepast moet worden.

Verwante artikelen

Meer weten?

Ron Mulder

0548-537470
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Pensioen

(10500x gelezen) | pensioen,pensioenverkering,pensioen eigen beheer,pensioenleeftijd,aow