Geld uit de zaak halen

Behaalt uw onderneming goede resultaten? En heeft u de gerealiseerde winsten de afgelopen jaren zoveel mogelijk in de zaak gehouden? Dan is uw bedrijf behoorlijk solvabel. Dit geeft u de gelegenheid geleidelijk eigen vermogen uit de zaak te halen en veilig te stellen.

Goede ondernemingsstructuur

Uw eigen vermogen veilig stellen begint eigenlijk al met het kiezen van een goede ondernemingsstructuur:

Vermogen veilig stellen

Heeft u veel eigen vermogen in uw bedrijf zitten, dan is het verstandig om het vermogen in een aparte bv onder te brengen of naar privé te halen. Op die manier loopt u minder risico als er toch iets met uw bedrijf gebeurt. Daarnaast moet u met uw partner goede afspraken maken over de verdeling van het vermogen. Dit kunt u via een verrekenbeding laten vastleggen in uw huwelijkse voorwaarden.  

Eigen vermogen uit de zaak halen

Er zijn verschillende manieren om eigen vermogen uit de zaak te halen:

  • Een veelgebruikte manier, is via dividend. U kunt afspreken om jaarlijks een bepaald percentage van de winst als dividend uit te laten keren ten laste van de vrije liquiditeitsruimte. Maak hier met het managementteam goede en heldere afspraken over. Een managementteam heeft nog wel eens de neiging om deze ruimte als reserve achter de hand te houden, ook wanneer dat niet echt nodig is.
  • Heeft u het eigen vermogen naar privé gehaald, dan kunt u een deel van het kapitaal gebruiken om uw pensioen te regelen. Veel ondernemers zien hun eigen bedrijf als het spaarpotje voor later. Dat is echter geen zekerheid. Het kapitaal zit in de zaak en niet in een pensioenpolis.
  • Als u uw bedrijf op het moment van uw pensionering wilt verkopen, is het maar de vraag of u de waarde ervoor krijgt die u voor ogen heeft. Ook kan uw bedrijf failliet gaan. Door uw pensioen extern op te bouwen, weet u zeker dat u later een pensioen heeft.

Anderen bekeken

Verwante artikelen

Meer weten?

Henry Fraterman

0548-537470
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Geld uit de zaak halen

(11926x gelezen) | vermogensplanning,vermogen