Estate planning

Weet u eigenlijk wel zeker of u het door u opgebouwde vermogen zo voordelig mogelijk overdraagt aan uw erfgenamen? Met estate planning of nalatenschapsplanning brengt u uw situatie in kaart en optimaliseert u uw testament, huwelijkse voorwaarden en schenkingen.

Nieuwe Successiewet

De nieuwe Successiewet van 2010 heeft grote financiële gevolgen voor estate planning. Als ondernemer is het verstandig om te laten controleren wat er precies door u is geregeld.

  • Een check van de huwelijkse voorwaarden en het testament mag daarin niet ontbreken. Zo voorkomt u dat u of uw nabestaanden voor nare verrassingen komen te staan bij de overdracht van het bedrijf of in het geval dat u onverwachts overlijdt.
  • Het is sowieso slim om uw huwelijkse voorwaarden en testament om de vijf jaar eens goed te laten doorlichten. De persoonlijke omstandigheden kunnen veranderen, maar ook zakelijk gezien kunnen dingen anders lopen dan gepland. Een partner kan overlijden of een van de kinderen die het bedrijf zou overnemen, haakt onverwachts af.
  • Daarnaast spelen andere ontwikkelingen een rol. Belastingwetten veranderen en hebben een andere uitwerking. Voor u als ondernemer is het daarom slim om te laten uitzoeken of de bestaande structuren nog wel goed uitpakken bij de nieuwe regels. Dat luistert heel nauw.

Bedrijfsopvolging

Fiscale faciliteiten maken bedrijfsopvolging interessanter.  Ze vergemakkelijken de overdracht van een bedrijf naar de volgende generatie. Met behulp van de Bedrijfsopvolgingfiscaliteit (BOF) is de vrijstelling in de succesiewet voor onderneminsvermogen tot een miljoen euro 100%. Voor de waarde daarboven geldt een vrijstelling van 83%.

  • De vrijstelling geldt alleen voor ondernemingsvermogen. De inkomsten- en schenk- of erfbelasting over beleggingsvermogen kunnen daardoor oplopen tot 40%.
  • Schenken aan kinderen tijdens leven is nog steeds aan te raden: u bespaart erfbelasting in de toekomst. Door met een schenkingsplan te werken, kunt u ook binnen lagere tarieven en de vrijstellingen blijven voor de schenkbelasting. Per jaar mag u ruim € 5000 belastingvrij aan uw kinderen schenken. Voor kleinkinderen is dat ruim € 2000 per jaar. Is een kind of diens partner ouder dan 18, maar jonger dan 40 jaar, dan mag u hem of haar eenmalig een bedrag van ruim € 25.000 schenken. Dit bedrag mag datzelfde jaar eenmalig verhoogd worden naar ruim € 50.000, op voorwaarde dat dit wordt gebruikt voor de eigen woning. En voor 2014 geldt zelfs een verhoogde vrijstellingen van €100.000 in bepaalde gevallen!
  • Geen testament opstellen is niet verstandig. Want dan is het mogelijk dat de kinderen 20% erfbelasting moeten betalen, terwijl de langstlevende partner nog ruimte in de vrijstelling onbenut laat. Ook is dan niet uitgesloten, dat uit de erfenis gekregen vermogen bij echtscheiding van een kind niet binnen de familie blijft.

Estate planning geeft rust

Maar met fiscale optimalisatie bent u er niet. Een goede estate planning geeft rust. Het schenken en vererven is tegenwoordig zo ingewikkeld dat we echt over maatoplossingen praten. De adviseurs van de Jong & Laan ondersteunen u hier graag bij zodat u alles goed en op tijd regelt.

Whitepaper

Bedrijfsopvolging

gratis downloaden

Anderen bekeken

Verwante artikelen

Meer weten?

Henry Fraterman

0548-537470
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Estate planning

(10057x gelezen) | estate planning,Successiewet,huwelijkse voorwaarden,testament,bedrijfsopvolging