Bedrijf kopen

U wilt een bedrijf kopen? Dan is deskundige begeleiding een must. De aankoop van een bedrijf is namelijk een intensief traject. Of u als startende ondernemer een bedrijf wilt beginnen of dat u uw bedrijf wilt uitbreiden door middel van een overname, in alle gevallen begeleiden wij u graag.

Aankooptraject

Het aankooptraject kent verschillende fases.

  1. De voorbereidingsfase
  2. De actieve koopfase
  3. De afrondingsfase

1. Voorbereidingsfase

Fase een is de voorbereidingsfase. We zoeken dan een antwoord op vragen als: bent u geïnteresseerd in een handelsonderneming of heeft u juist meer affiniteit met productie? En welke branches trekken u het meest aan? De antwoorden vertalen we vervolgens door naar criteria voor het over te nemen bedrijf.

Koopprofiel

Ook omvang, locatie en financiering zijn belangrijke aspecten die een rol spelen bij het zoeken naar een bedrijf. Tijdens de voorbereidingsfase:

  • Stellen we een koopprofiel op aan de hand van uw criteria.
  • Gaan we op zoek naar potentiële overnamekandidaten die wij vervolgens aan u voorleggen.
  • Heeft u al een specifiek bedrijf op het oog, dan gaan we gelijk samen met u aan de slag met de desbetreffende overnamekandidaat.

2. Actieve koopfase

Fase twee van het aankooptraject is de actieve koopfase. Heeft u een aantal potentiële overnamekandidaten op het oog? Dan benaderen wij ze voor u. Geïnteresseerde partijen ontvangen, uiteraard na ondertekening van een geheimhoudingsverklaring, uw profiel. Vervolgens starten de kennismakingsgesprekken.

Onderhandelingen

Tijdens de kennismakingsgesprekken blijkt vaak al snel of er een klik is tussen u en de verkoper en of eventuele vervolgbesprekingen zinvol zijn. Vervolgens bepaalt u met welke kandidaten wij de onderhandelingen mogen starten. Zaken die dan gaan spelen:

  • Elementen zoals prijs, voorwaarden en garanties komen aan bod. 
  • Ter onderbouwing van een bieding voeren we veelal een indicatieve waardebepaling uit.
  • Eventueel kunnen wij u ook begeleiden bij het verkrijgen van een passende financiering.

3. Afrondingsfase

De laatse fase in het traject 'een bedrijf kopen' is de afrondingsfase. Heeft u met een kandidaat overeenstemming bereikt? Dan worden de belangrijkste condities van de overname vastgelegd in een intentieovereenkomst. Zijn beide partijen het volledig eens, dan worden de definitieve overnamecontracten opgesteld.

Financiële expertise

Met professionele begeleiding weet u zeker dat alle benodigde fasen op de juiste wijze worden doorlopen en vergeet u niets. Wij adviseren u bijvoorbeeld een due-diligenceonderzoek te laten uitvoeren naar de financiële, juridische en fiscale aspecten van de bedrijfsovername. Op deze manier voorkomt u teleurstellingen achteraf.

Referenties bedrijfsovernames

Benieuwd naar enkele transaties? Bekijk onze referentiepagina met transacties.

Whitepaper

Verkooptraject onderneming

gratis downloaden

Deel op:

De Jong en Laan - Bedrijf kopen

(12054x gelezen) | bedrijfsovername,bedrijf kopen,bedrijf overnemen,Aankooptraject,aankopen