Van eenmanszaak naar bv

Heeft u een groeiend en winstgevend bedrijf? Dan kan op een gegeven moment de vraag komen of u uw eenmanszaak om moet zetten naar een bv. Als u dit overweegt, is het verstandig om dit van tevoren goed met een accountant en fiscalist te bespreken. Er zitten namelijk nogal wat haken en ogen aan.

Redenen voor een bv

De belangrijkste redenen om voor een bv te kiezen zijn:

Inkomsten- versus vennootschapsbelasting

Bij een eenmanszaak betaalt u over de winst inkomstenbelasting. Het maximale tarief is 52%. Bij een bv wordt er vennootschapsbelasting over de winst betaald. Over de eerste € 275.000 betaalt u 20% vennootschapsbelasting en boven dit bedrag 25,5%. De directeur-grootaandeelhouder (dga) betaalt inkomstenbelasting over zijn salaris. Daarnaast betaalt hij 25% inkomstenbelasting over de winst die de bv privé uitkeert.

Minder belasting versus extra kosten

Bij een bv betaalt u minder belasting, maar daar staan wel extra kosten tegenover:

  • U moet een jaarrekening laten opstellen. 
  • U kunt geen aanspraak maken op fiscale voordelen als de zelfstandigenaftrek en de winstvrijstelling.
  • Zo kan het bij een lagere winst toch interessanter zijn om een eenmanszaak te houden.

Aansprakelijkheid

Nog een reden om voor een bv te kiezen is de aansprakelijkheid. Heeft u een eenmanszaak dan bent u ook privé aansprakelijk als uw bedrijf failliet gaat. In een bv is de aansprakelijkheid beperkter. De aandeelhouders zijn in beginsel slechts aansprakelijk tot het bedrag dat ze in het bedrijf hebben ingebracht.

Holdingstructuur

Wilt u nog meer zekerheid, dan is een verdergaande optimalisering mogelijk met behulp van een holdingstructuur. Deze structuur biedt meer mogelijkheden om risicodragende ondernemingen in de werk-bv te scheiden van vermogen dat in de holding kan worden ingehouden voor bijvoorbeeld pensioen of financiering.

Whitepaper flex-bv

Oprichten bv gemakkelijker

gratis downloaden

Anderen bekeken

Verwante artikelen

Meer weten?

Johan Evers

0546-660760
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Van eenmanszaak naar bv

(12162x gelezen) | rechtsvorm,bv