Signalen zwaar weer

Weet u als ondernemer continu hoe uw bedrijf er financieel voor staat? Dat is absoluut een must, want dit voorkomt dat u op een bepaald moment met uw bedrijf in moeilijkheden raakt.

Signalen

De volgende signalen wijzen erop dat u in zwaar weer bent beland:

  • Het rendement loopt terug. Oorzaken hiervan zijn bijvoorbeeld stijgende kosten, minder omzet of prijzen die onder druk staan.
  • De balans verzwakt. U merkt dat aan een mindere solvabiliteit (de verhouding eigen/vreemd vermogen), maar ook aan een verslechtering van het werkkapitaal en een matige financieringsstructuur. Ook heeft u vaak contact met de bank, omdat de kredietlimiet alweer overschreden is.
  • De financiering van uw bedrijf staat op losse schroeven. U heeft problemen om de lonen te betalen. Ook heeft u grote moeilijkheden uw leveranciers te betalen. U krijgt aanmaningen van deurwaarders.
  • De problemen groeien u boven het hoofd. Leveranciers willen eerst geld zien, voordat ze nog iets leveren. De lokale bank dreigt de stekker eruit te trekken en draagt de regie over aan de afdeling bijzonder beheer. Een faillissement dreigt.

Feiten niet onder ogen zien

Vaak negeert een ondernemer deze signalen en realiseert zich te laat dat het bedrijf in zwaar weer zit. Hij is teveel emotioneel betrokken. Meestal is het een buitenstaander die de ondernemer ervan moet overtuigen dat het zo niet langer kan. En als de ondernemer wel de ernst van de situatie inziet, worden er geen knopen doorgehakt.

Dienstverlening 

Op zo'n moment komen de bedrijfsadviseurs van de Jong & Laan vaak in beeld en zij:

  • Lichten het bedrijf door en komen met een herstelplan.
  • Maken afspraken met crediteuren, banken en leveranciers.
  • Zoeken oplossingen die voor de ondernemer op termijn het beste zijn.

Anderen bekeken

Verwante artikelen

Meer weten?

Rom Ellenbroek

0541-512485
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Signalen zwaar weer

(8828x gelezen) | financiering,Bedrijfsadviseurs,signalen zwaar weer