Hoge gas­rekening: 5 manieren om je werk­nemers tege­moet te komen

Je wilt je werknemers tegemoetkomen in de hoge gasrekening; een voor de hand liggende mogelijkheid is het geven van een loonsverhoging of een eenmalige uitkering. Maar dat is niet altijd mogelijk of wenselijk. In deze blog leg ik je uit welke 5 opties er nog meer zijn.
Direct naar de 5 opties

Gas geven voor een lagere gasrekening

“Ze staan gewoon aan mijn bureau om te vragen of ik iets kan doen” zei Kees, gerenommeerd ondernemer in de machinebouw, onlangs tegen mij. Kees doelde op de energiekosten die de pan uitrijzen en de problemen die zijn werknemers daarvan ondervinden.

Voor velen is de gasrekening enorm gestegen en het einde lijkt nog steeds niet in zicht. Er zijn een aantal tegemoetkomingen voorgesteld in het verleden. Maar dat is in veel gevallen een druppel op de gloeiende plaat. 

Wat kan Kees als werkgever doen?

"Jij presenteert je altijd als een goed werkgever; ik vind daarbij passen dat je tenminste overweegt om jouw mensen in de hoge gasrekening tegemoet te komen", zei ik tegen Kees. "Mooi gezegd", kreeg ik terug, "maar laat jij dan maar eens zien hoe."

Een voor de hand liggende mogelijkheid is het geven van een loonsverhoging of een eenmalige uitkering. Maar door beperkingen in een cao of om andere arbeidsrechtelijke redenen is dat niet altijd mogelijk of wenselijk. 

Leonie Pongers
Leonie Pongers Specialist loonheffingen

1. De werkkostenregeling (WKR) optimaal benutten

Allereerst is het verstandig om de werkkostenregeling optimaal te benutten. Zo kan je jouw werknemer een vergoeding geven voor de aanschaf van gasbesparende voorzieningen, zoals zonnepanelen, isolatie of warmtepomp. Zo’n vergoeding is belast. Als je kiest voor de WKR, dan ontvangt de werknemer de vergoeding onbelast. Hetzelfde geldt als je de gasbesparende voorzieningen zelf inkoopt en verstrekt.

De vrije ruimte is niet heel groot; het draait om het maken van keuzes.

De vrije ruimte van de wkr is in 2024 1,92% over de eerste € 400.000 van de fiscale loonsom en 1,18% daarboven. Als het totaal aan vergoedingen en verstrekkingen dat je aan werknemers geeft de vrije ruimte overschrijdt, dan moet je over die overschrijding 80% belasting betalen.

Zo haal je het maximale uit de WKR

De juiste toepassing van de werkkostenregeling levert je voordelen op! Maar hoe pak je dit aan? Wij leggen je in deze whitepaper uit hoe jij het maximale uit de werkkostenregeling haalt.

2. Betalen van (een deel van) de energierekening

Kees wist niet dat zoiets 'simpels' ook een mogelijkheid was.

Als je (een deel van) de energierekening van jouw werknemer betaalt, dan ziet de Belastingdienst dat als loon. Als je die betaling aanwijst aan de vrije ruimte, dan ontvangt de werknemer deze belastingvrij.

3. Verstrekken van een personeelslening

Je kunt een personeelslening verstrekken voor de verduurzaming van de woning van je werknemer. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van zonnepanelen, isolatie, een warmtepomp of voor andere hulpmiddelen waarmee het gasverbruik kan worden verminderd.

Het verstrekken van een lening is uiteraard geen loon. Het is wél belangrijk om met je werknemer goede afspraken over rente en aflossing te maken. Als de rente te laag is of als je geen rente berekent, dan zal het rentevoordeel als loon worden beschouwd, tenzij je dat voordeel aanwijst aan de vrije ruimte. Dit kan niet als de lening als een zogenaamde eigenwoninglening wordt vormgegeven, waarvan de rente aftrekbaar is.

4. Uitruil van brutolooncomponenten

Je kunt jouw werknemers ook te hulp schieten zonder uitgaven te doen. Dat kan door een uitruil van brutolooncomponenten. Jouw werknemer levert brutoloon, een bonus of uren in en ontvangt daarvoor van jou een onbelaste vergoeding. De vergoeding is onbelast, als je daarvoor vrije ruimte inzet.

Kees: Zo’n uitruil is echt een leuk instrument. Helpen is mooi, maar de schoorsteen moet wel blijven roken.

Het voordeel voor je werknemer bedraagt al gauw meer dan een derde van de investering die hij doet. Het kan nodig zijn om deze vergoeding over een aantal jaren uit te smeren; dat hangt af van de omvang van de investering en ook van de beschikbare vrije ruimte.

Een ander voordeel van uitruilen is dat je als werkgever premies werknemersverzekeringen bespaart. Je bent vrij om dat voordeel door te geven aan je werknemers. En, als kers op de taart, zou de uitruil gecombineerd kunnen worden met een personeelslening; in dat geval hoeft je werknemer de aanschaf niet voor te financieren.

5. Hulp bij de aanvraag van subsidies, scans of het inzetten van een coach

Tot slot kan je de werknemer professionele hulp aanbieden bij de aanvraag van energiebesparende subsidies of een energiescan. Daarnaast kan je een budgetcoach inzetten en de kosten voor jouw rekening nemen. De kosten van die hulp kan je aanwijzen aan de vrije ruimte.

Wat ga jij doen?

Als je jouw medewerkers ondersteunt bij het besparen van hun lasten, dan zal dat loon opleveren. Dat loon is niet belast als je daarvoor vrije ruimte gebruikt. Maar die ruimte is beperkt. Dat vraagt dus om weloverwogen keuzes. Ook als een werknemer brutolooncomponenten ruilt voor een onbelaste vergoeding, is in de meeste gevallen vrije ruimte nodig.

Dit alles vereist een goed inzicht in de hoogte van de vrije ruimte en vooral in de benutting daarvan in de loop van het jaar. Een goede prognose en een budgettering per werknemer zijn sterk aan te raden. Als dat niet wordt gedaan, wacht mogelijk een onaangename verrassing van 80% eindheffing.

Heb je vragen of hulp hierbij nodig? Neem gerust contact met mij op of reageer onder deze blog, ik help je graag!